فهرست عنوان های مطلب
- 1 هالوکس والگوس چیست؟
- 2 معرفی بیماری هالوکس والگوس یا انحراف شست پا
- 3 عوامل ارثی که به هالوکس والگوس کمک میکند تا شدت یابد:
- 4 مواردی که باعث میشود هالوکس والگوس بدتر شود:
- 5 علائمی که هالوکس والگوس به وجود میآورد:
- 6 دیگر عارضهها به دلیل انحراف انگشت شست پا و مراحل تشخیص پزشک:
- 7 روش های درمان انحراف شست پا (هالوکس والگوس):
هالوکس والگوس چیست؟
مقدمه
بیرون زدگی انگشت شست پا را می توان به عنوان یکی از ناخوشایند ترین حالاتی دانست که می تواند شکل ظاهری پاهای شما را تحت تاثیر قرار داده و مشکلات عدیدی برایتان ایجاد کند. ضخیم شدن پوست کف پا ، پیدا نشدن کفش هم سایز با پاها، درد در انگشتان پا ، سوزش و…. تنها گوشه ای از این مشکلات است. هالوکس والگوس نام علمی این مشکل است که بخش قابل توجهی از مردم جامعه به آن دچار هستند.
این بیماری در ایران با عناوینی همچون انحراف شست پا ، قوز شست پا و انگشت کجی هم شناخته می شود. این عارضه اگرچه در ظاهر مشکل جدی برای سلامت افراد به شمار نمی رود، اما می تواند کیفیت زندگیشان را تحت تاثیر قرار داده و اثرات نامناسبی بر روی آن ایجاد کند. با این حال اکثر افراد در رابطه با این بیماری و جنبه های مختلف آن اطلاعی ندارند.
ما در این مقاله سعی داریم تا انحراف شست پا را به دقت زیر ذره بین نقد و بررسی قرار داده و عوارض آن را به همراه روش های درمانی اش خدمت شما عزیزان بیان کنیم. لذا اگر می خواهید بدانید که هالوکس والگوس چیست و چگونه درمان می شود، حتما ما را تا انتها همراهی فرمایید.
معرفی بیماری هالوکس والگوس یا انحراف شست پا
هالوکس والگوس به عارضه ای اطلاق میشود که در آن مفصل اصلی شست پا ( متاتارسوفالانژیال یا MTP) تغییر شکل داده و به سمت سایر انگشتان دیگر انحراف پیدا میکند. اگرچه این انحراف ممکن است در ابتدا چندان چشمگیر نباشد، اما به مرور زمان و با افزایش فشارهای نامتعارف بر روی انگشت شست، بیشتر خواهد شد. تا جایی که یک قوز کامل در آن ایجاد شده و خود را به شکل یک بیرون زدگی نشان میدهد که می تواند ضمن ایجاد ظاهری نامناسب برای پاها، در استفاده از کفش و راه رفتن هم اختلالاتی ایجاد کند.
دلیل اصلی این اختلال، جابجایی استخوانی به نام سزاموئید است که در پشت متاتارس قرار گرفته و تحت تاثیر تاندون فلکسور عمل میکند. زمانی که این استخوان از محل اصلی خود جابجا شود، حرکات انگشت شست پا ضعیف شده و دایره عملکرد آن کاهش پیدا میکند. این عارضه در ابتدا دردناک نبوده و عملاً دردی را برای شخص مبتلا به همراه ندارد. اما با گذشت زمان و تغییر در فرم استخوان، کم کم درد در انگشت مربوطه و سایر انگشتان خودنمایی میکند.
اگرچه طبق نظر متخصصان، زمینه ارثی در این بیماری نقش چشمگیری دارد، اما باید عنوان کنیم که استفاده از کفشهای نامناسب مانند کفش تنگ و پاشنه بلند، میتواند میزان فشار را افزایش داده و در دراز مدت منجر به بوجود آمدن هالوکس والگوس شود. البته خوشبختانه به دلیل پیشرفتهای موجود در علم، روشهای مختلفی برای درمان این عارضه به وجود آمده که در ادامه آنها را هم خدمت شما بیان میکنیم.
عوامل ارثی که به هالوکس والگوس کمک میکند تا شدت یابد:
- غیر طبیعی بودن فرم ا
ستخوانهای پا - صافی کف پا
- انعطاف پذیری بیش از حد رباتهای پا
مواردی که باعث میشود هالوکس والگوس بدتر شود:
- ایستادنهای طولانی مدت
- علائمی نظیر آرتروز
- پوشیدن کفشهای تنگ؛ پاشنه بلند و یا کفشهایی که نوک تیز دارند
علائمی که هالوکس والگوس به وجود میآورد:
- پوست زیر انگشت شست پا ضخیم میشود
- پوست کنار انگشت شست پا قرمز و ملتهب میشود
- انگشت شست پا به سمت دیگر انگشتان انحراف پیدا میکند
- انگشت دوم پا پینه میبندد
- به دلیل انحراف انگشت پا در راه رفتن دچار درد میشویم
- در حرکت دادن انگشت شست پا دچار مشکل میشویم
- دردهای مکرر پای خود را احساس میکند
- در صورت دیده شدن علائم زیر، به پزشک خود مراجعه کنید:
- احساس درد ممتد در پا
- پیدا نشدن کفش همسایز پای خود
- کم شدن انعطاف شست پا
- تشکیل تودهی بزرگ در کنار و یا روی مفاصل شست پا
- عوارض موجود توسط انحراف شست پا
توجه نکردن به هالوکس والگوس (انحراف شست پا)، ممکن است موجب ناراحتی در بورس (کیسهی پر از مایع دربرگیرندهی مفصل) شود. به همین دلیل بورس دچار التهاب و ورم می شود و موجب بروز درد و حساسیت به لمس در اطراف مفصل میشود.بورسیت به عارضه ای گفته میشود که مفصل های دیگر انگشت های پا به محدودیت حرکتی دچار شود.
دیگر عارضهها به دلیل انحراف انگشت شست پا و مراحل تشخیص پزشک:
- بدشکلی در انگشت های پا
- گرفتگی انگشت پا
- درد در انگشت پا
- اگر دیابت داشته و یا هر عفونت در بدن خود و علائم بالا را دارید به پزشک خود مراجعه کنید
معاینه فیزیکی این بیماری به وضوح مشخص است و با یک معاینه ساده تشخیص داده می شود. در هنگام معاینه پزشک از شما می خواهد برای تشخیص محدودیت های حرکتی انشگتان خود را حرکت دهید. برای رد بروز آرتروز به دلیل ایجاد عارضه آزمایش خون انجام می شود.همچنین ممکن است پزشک در صورت وجود آسیب و بد شکلی عکسبرداری با اشعه ایکس را تجویز کند. آزمایش خون و عکسبرداری موجب می شود که شدت انحراف انگشت شست پا (هالوکس والگوس) را با دقت زیادی بررسی کرد.
روش های درمان انحراف شست پا (هالوکس والگوس):
درمان انحراف شست پا به دو بخش خانگی و پزشکی تقسیم می شود که برای کج بودن شست پا در خانه می تواند از روش های زیر بهره برد. این نکته را هم در نظر بگیرید که باید گفت متاسفانه بنیون ها پس از تشکیل از بین نمی روند و درمان شست پا به مدیریت تسکین علائم تمرکز دارد.
نوارها و پدهای مخصوص بونیون: می توان از پد هایی که برای درمان این بیماری تولید شده استفاده کرد ، درد و التهاب را کاهش داد.
عوض کردن کفش: برای کاهش فشار به انگشت پا از کفش های موجود که پنجه پهن تری دارند استفاده کنید یا از وسیله های موجود پنجه کفش خود را پهن کنید.
کفشهای ارتوپدی: کفش مخصوص، موجب اصلاح وضع پا و کم کردن انحراف شست پا می شود. برای کاهش علائم و درمان برای بعضی از افراد میتوانند از آتل در طول شب استفاده کنند.
فیزیوتراپی: ماساژ و اولتراسوند درمانی، با کاهش چسبندگیهای بافت نرم به کم کردن درد و التهاب بونیون کمک میکنند. تمریناتی وجود دارد که می تواند به بهتر شدن قدرت عضلات اطراف بونیون کمک کنند و در آخر ، وضع عمومی پا رو به بهبودی میرود.
تزریق موضعی داروهای استروئیدی: تزریقات موضعی داروها ، موجب کم کردن درد و التهاب در مفاصل درگیر بیماری می شود. ولی اگر تزریقات داروها به تکرار مکرر انجام شود یا به خود مفاصل تزریق شود، می تواند موجب ایجاد بیماری هایی شود. تزریق دارو ، کم و بیش در مورد های شدید بیماری و در هنگام پاسخ ندادن به سایر درمان ها، برای به عقب انداختن یا پیشگیری از جراحی انجام میشود.
جراحی هالوکس والگوس :به دلیل بهبود نیافتن با درمان غیر جراحی و شدت بیماری تا حدودی باشد که حرکت را برای شخص دشوار کند. بونیونکتومی به جراحی می گویند که برای درمان انحراف شست پا انجام می شود در طول این درمان ، جراح بونیون را برمیدارد و بعد انگشت را دوباره با هم برابر میکند.
جمعبندی
در این مقاله به این سوال جواب میدهیم که هالوکس والگوس چیست ؟ مشاهده کردیم که انحراف شست پا زیاد است تا حدود زیادی زمینه ژنتیکی دارد. هالوکس والگوس میتواند موجب درد و التهاب در مفاصل شست پا شده و در مورد های پیشرفته تر حرکت کردن را دشوار کند. درمان این بیماری، به دو روش جراحی و غیر جراحی انجام میشود.
درمان بیماری انحراف شست پا بدون جراحی ، شامل اقدام هایی مثل استفاده نوار های طبی و پدها ، استفاده از داروهای مسکن برای کم کردن درد و التهاب ، تهیه کفش های طبی ، انجام تزریقات موضعی مثل کورتیکواستروئیدها، در نهایت پاسخ ندادن به درمان باید جراحی انجام شود. در صورت درمان انحراف شست پا ممکن است به عوارض زیادی همچون بیماری آرتروز تمام شود.
سوالات متداول
آیا هالوکس والگوس قابل درمان است؟
بله؛ روشهای متعددی برای درمان آن وجود دارد که بهترین آنها جراحی است.
یک بیماری نادر و خطرناک است؟
خیر؛ حدود یک سوم افراد جامعه به این بیماری مبتلا بوده و از لحاظ علمی هیچ گونه مشکل جدی را بر روی سلامت شما ایجاد نمیکند.
آیا کفش نامناسب دلیل عارضه هالوکس والگوس است؟
اگرچه استفاده از کفش نامناسب نقش چشمگیری در تشدید این بیماری دارد، اما به عنوان تنها دلیل آن شناخته نمیشود.
آیا درمان خانگی هالوکس والگوس موثر است؟
بله؛ این روشها میتوانند به کاهش علائم بیماری مانند درد و التهاب آن کمک کرده و تا حدی منجر به اصلاح مفصل شوند. اما نمیتواند به عنوان یک راهکار قطعی قلمداد شود.
8 دیدگاه ها
سلام اقای دکتر وقتتون بخیر باشه . میخواستم بدونم مشکل انحراف شست پا حتما باید با جراحی حل بشه یا با کار دیگه ای هم میشه رفع مشکل کرد ؟
تشکر
سلام وقت شما هم بخیر باشه ، بله، راه های مختلفی برای درمان وجود داره از جمله پوشیدن کفش و کفی طبی مناسب ، فیزیوتراپی و در آخر جراحی
اقای دکتر انگشت شصت پام به یه طرف کج شده، این چیه؟ همون هالوکس والگوس میشه ؟ ممنون میشم جواب بدین
بله همون هالوکس والگوس هست ، این بیماری باعث میشه انگشت شصت پا به یه طرف کج بشه.
عذرخواهی میکنم میخواستم بدونم بهترین راه درمان این بیماری از نظر شما چیه ؟ اصلا میشه این بیماری رو درمان کرد؟
بله این بیماری بسیار شایع هست که با روش های مختلفی درمان میشه ولی اگه مقدار انحراف شما بیشتر از حد معمول هست پیشنهاد ما در مرحله اول معاینه و اگه نیاز بود جراحی
ببخشید من مطلب رو کامل مطالعه کردم ولی انحراف شست پای من من خیلی خیلی کمه و میخوام از این به بعد بیشتر نشه اقای دکتر غفاری چیکار میشه کرد برای جلوگیری از انحراف بیشتر کج شدن شست؟
میتونید از کفش های مناسب این مشکل استفاده کنید به همراه کفی های طبی