فهرست عنوان های مطلب
آیا سابقه خانوادگی بر ایجاد انحراف شست پا تأثیر دارد؟
انحراف شست پا یکی از معضلات آزار دهنده پا است که بسیاری از افراد با آن دست و پنجه نرم می کنند. این عارضه باعث درد، تورم، قرمزی و التهاب در ناحیه انگشت شست پا می شود. در این مقاله به این موضوع می پردازیم که آیا سابقه خانوادگی در ابتلا به قوز پا نقش دارد و راهکارهایی را برای پیشگیری و درمان آن ارائه می کنیم.
تاثیر سابقه خانوادگی یا ژنتیک در ابتلا به بونیون
این موضوع بحث داغ و پرطرفداری در بین بیماران مبتلا به این بیماری می باشد، زیرا بیماران زیادی با سابقه قوز پا مراجعه می کنند که نگران ابتلای فرزندانشان به این عارضه در آینده هستند. پاسخ این سوال هم بله است و هم خیر. اگر یکی از والدین شما دچار قوز پا باشد، احتمال ابتلای شما نیز بیشتر است.
اما، این خود قوز پا نیست که به ارث می رسد، بلکه ویژگی هایی که منجر به ایجاد قوز پا می شوند، ارثی هستند. این ویژگی ها شامل نحوه ایستادن و راه رفتن شماست که معمولا به دلیل شباهت ساختار پا به والدینتان به شما منتقل شده است. هالوکس والگوس در واقع عارضه جانبی است که پس از مدت ها راه رفتن یا ایستادن به شیوه خاص ایجاد می شود. مشکل اینجاست که این وضعیت ممکن است از حدود 12 سالگی (در برخی موارد حتی از ۸ سالگی در دختران) تا 50 سالگی شروع شود، بنابراین زمان تاثیرگذاری این عامل و افزایش احتمال ابتلا به قوز پا در افراد مختلف، بسیار متغیر است.
چگونه می توان از هالوکس والگوس پیشگیری یا آن را کنترل کرد؟
خبر خوب این است که می توانید روی انحراف شست پا (بونیون) و روند پیشرفت آن تأثیر قابل توجهی بگذارید. پس اگر سابقه خانوادگی هالوکس والگوس دارید، اقداماتی برای پیشگیری یا کنترل آن انجام دهید. به طور کلی، هرچه درمان هالوکس والگوس به تعویق بیفتد، درمان محافظه کارانه آن دشوارتر می شود. بنابراین، کلید حل این مشکل، تشخیص و درمان زودهنگام است. راهکارهای متعددی برای محدود کردن پیشرفت قوز پا وجود دارد، از جمله:
از پوشیدن کفش های تنگ در ناحیه پنجه یا انگشت شست پا خودداری کنید. یک مطالعه اخیر در انگلستان نشان می دهد که پوشیدن کفش های بسیار تنگ به طور قابل توجهی روند ایجاد بونیون (هالوکس والگوس) را تسریع می کند. در صورت تردید، کفشی با پنجه کمی پهن تر انتخاب کنید. به خاطر داشته باشید که مجبور نیستید کفش های شیک را کنار بگذارید. اگر کفش های مد روز کمی تنگ هستند، می توانید با مراجعه به یک کفاش، آن ها را گشادتر کنید.
- به انگشت شست پای خود توجه کنید! اگر متوجه هر گونه تغییر در انگشت شست پا یا احتمال ایجاد قوز پا شدید، به شدت توصیه می شود از یک متخصص پا (پدیاتریست) مشورت بگیرید. هر چه زودتر برای درمان این عارضه اقدام کنید، نتیجه بلندمدت آن بهتر خواهد بود و در اکثر موارد می توانید از جراحی دردناک و پرهزینه قوز پا اجتناب کنید.
- اگر سابقه خانوادگی انحراف شست پا دارید، حتما پاهای خود را توسط متخصص بررسی کنید. این کار این مزیت را دارد که متخصص پا با معاینه شما می تواند در صورت لزوم، توصیه ها یا برنامه درمانی را برای رفع مشکل ارائه دهد. به خاطر داشته باشید که قوز پا ناشی از عدم تعادل است که منجر به فشار بیش از حد روی مفصل انگشت شست پا می شود. ممکن است با اصلاح این عدم تعادل قبل از اینکه قوز پا جدی شود، از پیشرفت آن جلوگیری کرد.
آیا جراحی تنها راه حل درمان بونیون است؟
خیر. در اکثر موارد، جراحی فقط برای موارد بسیار پیشرفته قوز پا در نظر گرفته می شود. اکثر قوز پاهایی که ما مشاهده می کنیم هرگز نیازی به جراحی ندارند. در واقع، اگر در پاها ی شما عدم تعادل وجود داشته باشد، از درمانی به نام تکنیک استفاده می شود که درمان تحرک پا (FMT) نامیده می شود. FMT روشی ملایم و دستی است که عملکرد پا و مچ پا را بهبود می بخشد. سپس این روش را با تمرینات تقویتی برای حمایت از این وضعیت تکرار میشود.